Geniet van three Sisters Soep tijdens Wintergoud

Three Sisters Soep

Mexicaanse stijl met geredde pompoenen, tomaat, bonen en polentacroutons

“Hoeveel pompoenen? 250? Nee joh… dát zijn er veeeeel te veel!”

Sarah kijkt me verschrikt aan, omdat ze even denkt dat het mijn eigen wintervoorraad is.

Ik schiet in de lach, want niets is gelukkig minder waar. Maar Ons Eten heeft wél 250 biologische pompoenen uit Raalte gered. En dat doen we niet zomaar.

Waarom ‘geredde’ pompoenen?

Soms worden prachtige producten door de handel afgekeurd vanwege vaak kleine imperfecties. De teler blijft dan met de kosten zitten en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Maar… gered voedsel op de markt brengen is óók niet altijd een goed idee. Dat klinkt gek, maar het is eigenlijk heel logisch:

Als je gered voedsel verkoopt op plekken waar lokale telers hun normale producten aanbieden, verdring je ze onbedoeld uit de markt.

Daarom moet je geredde producten juist inzetten om nieuwe mensen te bereiken: mensen die nog níet gewend zijn om lokaal te kopen.

Zo kan gered eten een opstapje worden naar de korte keten, in plaats van een concurrent ervan.

En precies daarom staan wij nu tijdens  het winterevenement Wintergoud op de lokale voedselmarkt Goud Eten bij de Akerk op vrijdag 19 en zaterdag  20 december in een chalet en verkopen we hele bijzondere soep. Hier lopen hopelijk veel mensen rond die wél nieuwsgierig zijn naar lokaal eten, maar nog onterecht denken dat het “moeilijk” of “duur” is. 

De inspiratie: The Three Sisters

Leonie maakte een spannende Mexicaanse variant: Three Sisters Soep, maar dan met Nederlandse ingrediënten. En dat past prachtig bij het verhaal, want de “Three Sisters” zijn een oeroude teeltmethode van inheemse volkeren uit Amerika. Ze laat zien hoe drie gewassen elkaar versterken, zoals we elkaar in de korte keten ook willen versterken:

Maïs (dat ons koolhydraten levert) vormt een natuurlijk klimrek voor de bonen en wortelt heel diep, waardoor het goed om kan gaan met droogte

Bonen (de eiwitbron van de drie) binden stikstof in de bodem, waar de maïs en pompoen weer van profiteren.

Pompoenen (barstensvol mineralen, vitamines en spoorelementen) bedekken de bodem, houden vocht vast en onderdrukken onkruid. Omdat ze op de grond groeien in plaats van erin, is ploegen niet nodig voor dit gewas. En dat is gunstig voor het bodemleven. De wortels van de pompoenen zorgen zelf voor het los blijven van de grond, waardoor er veel leven kan ontstaan.

Ze zijn dus zo met zijn drietjes een klein ecosysteem waar iedereen wint. Precies zoals we ook hopen dat het werkt tussen de boer, de verkoper en de klant: een samenwerking waarin iedereen floreert! Daarnaast is het ook nog eens zo dat maïs, bonen en pompoenen samen een perfecte combinatie van essentiële aminozuren hebben en daarmee een complete plantaardige eiwitbron vormen. 

Maak ’m thuis!

De Mexicaans geïnspireerde Three Sisters soep van Leonie kun je ook zelf maken.

Hieronder vind je binnekort het recept. Laat de drie zussen voor je koken!


Meer verhalen

Lees mee met boeren, buren en opeters.

Ons Eten maakt lokaal, gezond en eerlijk eten zichtbaar in Groningen.

We brengen vooral mensen samen om ze kennis te laten maken met bestaande initiatieven en de beschikbare producten.

Ben je boer, moestuinier of voedselmaker?

Deel je aanbod of overschot

Waar kun 

je heen?

altijd een hub in de buurt om te kopen, delen of proeven.

De kartrekkers van Ons Eten.

Monique van Etten en Wilbert van de Kamp

Aanmelden voor de nieuwsbrief

©

2025

Ons Eten Groningen.

Een burgerbeweging op initiatief van TuinindeStad, De Blije Bodem, Gemeente Groningen en NHL Stenden. Vormgegeven en gemaakt door Buenaparte

Ons Eten maakt lokaal, gezond en eerlijk eten zichtbaar in Groningen.

We brengen vooral mensen samen om ze kennis te laten maken met bestaande initiatieven en de beschikbare producten.

Ben je boer, moestuinier of voedselmaker?

Deel je aanbod of overschot

Waar kun 

je heen?

altijd een hub in de buurt om te kopen, delen of proeven.

De kartrekkers van Ons Eten.

Monique van Etten en Wilbert van de Kamp

Aanmelden voor de nieuwsbrief

©

2025

Ons Eten Groningen.

Een burgerbeweging op initiatief van TuinindeStad, De Blije Bodem, Gemeente Groningen en NHL Stenden. Vormgegeven en gemaakt door Buenaparte

Ons Eten maakt lokaal, gezond en eerlijk eten zichtbaar in Groningen.

We brengen vooral mensen samen om ze kennis te laten maken met bestaande initiatieven en de beschikbare producten.

Ben je boer, moestuinier of voedselmaker?

Deel je aanbod of overschot

Waar kun 

je heen?

altijd een hub in de buurt om te kopen, delen of proeven.

De kartrekkers van Ons Eten.

Monique van Etten en Wilbert van de Kamp

Aanmelden voor de nieuwsbrief

©

2025

Ons Eten Groningen.

Een burgerbeweging op initiatief van TuinindeStad, De Blije Bodem, Gemeente Groningen en NHL Stenden. Vormgegeven en gemaakt door Buenaparte